Slidgigt hos ældre hunde og katte Skrevet af Kirstine Rasmussen | 10. sep 2019

​​Ældre hunde og katte lider ofte af slidgigt. I lange perioder kan de have det fint, men mange vil få forværring af symptomerne når det begynder at blive koldere i vejret - ligesom mennesker med slidgigt.

Slidgigt er en ledsygdom der skyldes nedbrydning af brusken i leddene. Når brusken nedbrydes, mister leddet sin stødabsorberende funktion hvilket medfører ubehag og smerter.

Risikoen for gigt øges med alderen og med vægten, idet led bliver overbelastede.

Symptomer:
​Hunden/katten er mindre aktiv end den plejer. Sover mere og hos hunde ser man mindre lyst til at gå, hos katte nedsættes lyst til at hoppe op i vindueskarme og jagt. Mange mistolker disse symptomer med at dyret "bare er blevet gammel":

  • Halten og stivhed i leddene
  • ​Dyret kan blive mere irritabel (katte ofte aggressive, hundes personlighed ændres)
  • ​Symptomer kan variere fra dyr til dyr og nogle dyr har højere smertetolerance end andre

Ved en klinisk undersøgelse, ofte suppleret med røntgen, kan man se, hvor fremskreden sygdommen er.

Slidgigt kan ikke helbredes, men kan behandles så smerten kontrolleres. Behandlingen vil ofte bestå af medicinsk behandling, vægtkontrol og specialfoder/fodertilskud. Endvidere kan laserbehandling og kranio-sakral terapi være med til at mindske smerterne.

​Hunde og katte med mild slidgigt men normalt ikke har behov for smertestillende behandling, kan man med fordel give dem en specialdiæt med aktive ingredienser som fiskolie, glucosamin, chondroitin og ekstra antioxidanter der beskytter leddene.

Del denne historie