Tjek din hest for parasitter

Sæson for parasitkontrol hos heste Skrevet af Kirstine Rasmussen | 21. apr 2020

​Det er helt naturligt for heste at blive udsat for smittepres med orm, og hesten er designet til at udvikle immunitet overfor ormene. Dog er det i vores hestehold utopi at forvente at heste aldrig har behov for ormebehandling. Vi har desværre ikke uendelige græsarealer der muliggør at hesten aldrig græsser i nærheden af sin egen gødning, eller stalde der automatisk fjerner gødningen før den når at ramme strøelsen.

De kønsmodne og ægproducerende parasitter findes i tarmen på hesten. Her lægger de æg, der kommer med gødningen ud. i omgivelser klækkes disse æg og bliver til infektiøse larver.

Disse optages af hesten og vandrer gennem hesten inden de når til tarmen og bliver kønsmodne. Under deres vandringer passerer de forskellige organer (afhængig af parasitart), og det er faktisk denne vandring der kan være rigtig farlig. Nogle passerer gennem blodkar, nogle gennem lever og andre gennem lunger. Da heste tit græsser sammen, vil en enkelt hest der udskiller mange æg, kunne smitte alle andre heste på folden.

Det er oftest unge heste der rammes hårdest pga. de endnu ikke har udviklet god immunitet.

At heste møder parasitlarver i begrænsede mængder er som før nævnt naturligt. Men hvis smittepresset bliver for stort, kan det medføre, at hesten får konditionstab pga parasitbyrde eller i værste tilfælde, at hesten dør. Der er derfor stor grund til at få kontrolleret gødningsprøver for medicinsk behandling af ægudskillere, og andre tiltag som foldskifte er ligeledes at anbefale.

I Danmark er ormebehandlingsmidler til hest receptpligtige og må ikke udleveres medmindre der er påvist orm hos hesten. Dette for at sikre der ikke udvikles resistens mod ormemidlerne, hvilket var ved at blive et problem for et årti siden.

Det anbefales at der tages gødningsprøver 2 gange årligt – om foråret og i efteråret før frosten. En gødningsprøve skal helst analyseres i mikroskopet indenfor 24-48 t efter opsamling. Det er derfor vigtig den er frisk, og at den opbevares i en lufttæt/luftfri pose, gerne på køl (ikke frysning) indtil den skal analyseres.

Ring gerne, inden I kommer med prøver, så vi er sikre på, at de bliver tjekket inden for et døgn.

Del denne historie